Ifjúság

Mi a fiatalok véleménye az egyházról?

Másodjára ült össze idén a Generális Konvent Ifjúsági Bizottsága november 2. és 4. között. A Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek képviselőit, a Zsinati Ifjúsági Iroda munkatársait és az egyházkerületi ifjúsági lelkészeket tömörítő testület ez alkalommal a Bethánia CE Szövetség piliscsabai házában tartotta megbeszélését közel harminc résztvevővel.

A találkozó alatt a szervezetek beszámoltak eddigi munkájukról és értékelték az elmúlt év közös rendezvényeit is, mint a tavaszi debreceni ifitalálkozó, az Ifi-pár, a Csillagpont vagy az októberi Kárpát-medencei imaéjjel. Elkezdődött az egyeztetés a 2012-es kiemelt ifjúsági rendezvényről, az IKE (Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület) Válts irányt! fesztiváljáról, illetve a Konfi+ konferencia leendő témáiról is, amely jövőre a 15-18 éves korosztály problémáit igyekszik feltárni a velük foglalkozó szakemberek segítségével. A találkozón Gyorgyovich Miklós bemutatta az Ökumenikus Ifjúsági Alapítványt, Karácson Zsolt pedig a határokon átívelő pályázati lehetőségeket ismertette. A határon túli ifjúsági szervezetek képviselői amellett foglaltak állást, hogy a Kontrasztkiállítást mihamarabb be kell mutatni a határon túl is.

A közös gondolkodás folyamán nyilvánvalóvá vált, hogy az ifjúsági szervezetek öregszenek, és egyre nehezebben gondoskodnak saját utánpótlásukról. Többek között ezért hívják életre jövő tavasszal a Református Ifjúsági Fórumot. Ebbe a fórumba az egyházkerületek, ifjúsági szervezetek, református közép- és felsőoktatási intézmények, valamint az egyetemi gyülekezetek képviselői kapnának meghívást. A közel hetven, 16-23 éves delegált feladata, hogy segítsék a fiatalok ügyéért elkötelezett egyházvezetés munkáját, és négy-öt olyan kérdést fogalmazzanak meg a Zsinat felé, amelyben számítanak a testület bölcsességére, különösen az egyház jövőjét illetően. A kérdések megfogalmazásában egy Facebook-kampány nyújt segítséget, amely a MEKDSZ egykerdes.hu stábjának szakmai segítségével valósul meg. A kampányban arra hívják a fiatalokat, hogy mondják meg, milyen református egyházban szeretnének élni tíz év múlva.

képA GK ifjúsági bizottsága jövőre is megszervezi az idén mintegy ezerkétszáz fiatalt megmozgató Kárpát-medencei imaéjjelt, és közös témát is meghatározott.A döntés szerint 2012-ben az Újratervezés témájával foglalkoznak majd programjaikon. A bizottság legközelebb a Felvidéken ül össze 2012. március 7. és 9. között.

Szöveg: Bagdán Zsuzsanna, Kép: Berke Sándor