Ifjúság

Hadüzenet a közönynek – 72 óra kompromisszum nélkül

Véradással, a Bolyki Soul&Gospel Kórus énekével és az önkéntesek visszaszámlálásával indult el Budapesten az idei 72 óra kompromisszum nélkül. A fiatalok a megnyitón szembesültek azzal, milyen feladatok várnak rájuk a következő három napban.

Hagyományosan, a Szent István-bazilika lépcsőjén tartották meg a 72 órás önkénteskedés nyitó rendezvényét, igaz idén már a programsorozat előestéjén, csütörtökön. A fővároson kívül, Szolnokon és Csurgón és Debrecenben is szerveztek hasonló alkalmat. A negyedszer megrendezett ökumenikus ifjúsági kezdeményezéshez ezúttal mintegy 8600 önkéntes csatlakozott.

Noha a hivatalos program csak valamivel öt óra után vette kezdetét, Bolyki Balázs és újonnan alakult soul&gospel kórusa már fél ötkor hangolt a Szent István-téren, a járókelők örömére. A Bazilika mellé már jóval korábban megérkezett a Magyar Vöröskereszt véradó busza, az önkéntesek életeket is menthettek. Száznál is többen hallgatták Bolyki Balázs előadásában az Amazing grace című dalt, amivel megkezdődött a hivatalos program.

kép

Szűcs Balázs, a PPKE egyetemi lelkésze köszönti az önkénteseket

Szontágh Szabolcs református lelkész imája után Szűcs Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi lelkésze szólt az önkéntesekhez. 72 munkával eltöltött óra sok lehetőséget ad a találkozásra, mondta. Saját élményeiből merítve kifejtette, aki másokat megajándékoz, az maga is gazdagabb lesz. Azzal bíztatta körülbelül százötven fős hallgatóságát, hogy ahol dolgozik az ember, az a hely fontos lesz számára, s a másik ember, akiért tesz valamit, az is fontossá válik. A beszédet követően Smidéliusz Gábor, a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyermek- és Ifjúsági Bizottságának vezetője megáldotta az önkénteseket.

Visszaszámlálás indul

Fél hat előtt a jelenlévők hangja indította el a visszaszámlálást, mely a rendezvény honlapján mutatja a 72 órából még hátralévő időt. Ezután a Bolyki Soul&Gospel Kórus adott elő néhány dalt, ekkor már több mint kétszázan voltak a téren. A mini-koncert végén a koordinátorok kiosztották a megjelent csapatvezetőknek a feladatokat, a 72 órás kitűzőket és sálakat. A csapatok csak most tudták meg, milyen feladattal kell megbirkózniuk ezen a hétvégén - vannak, akik illegális szemétlerakókat számolnak fel, mások iskolát festenek vagy időseket látogatnak. A beharangozott mécses-flashmob a szeles idő miatt elmaradt.

kép

Idén póló helyett sálakat és kitűzőket kaptak a fiatalok

A megnyitó végén felolvasták a rendezvény védnökeinek gondolatait is. (Az összeset itt olvashatják.)  Bölcskei Gusztáv református püspök azt reméli, az önkénteseknek Krisztusban bárki válhat felebaráttá. Bombera Krisztina úgy véli, az önkéntesség sikerélmény, Lackfi János költő szerint pedig láthatatlan közösség, melynek munkája összeadódik. Horváth Z. Gergely rádiós műsorvezető üzenete: „72 óra önkéntes segítség kompromisszumok nélkül: hadüzenet a közönynek!”

A három napos önkéntes munka eseményeit percről percre nyomon követhetik a rendezvény honlapjának folyamatosan frissülő cikkében.

kép

A budapesti megnyitón részt vett önkéntesek

 

Feke György, fotó: Kalocsai Richárd