Ifjúság

Díjazzák a keresztyén ihletettségű dalokat

Újra keresik a keresztény ihletettségű dalokat, hogy közülük a legjobbak megkaphassák a Szikra-díjat. December 31-ig lehet jelentkezni idén kiadott alkotásokkal. A díjjal nemcsak elismerést, hanem egyre komolyabb szakmai támogatást is szeretnének adni a szervezők, akik dolgoznak azon, hogy minél több rádió játssza a díjazott, hitvalló szerzők által írott zenéket.

„A Szikra-díj a keresztény könnyűzene ünnepe, egyszerre jelenti egymás megismerését és közös megjelenést a világ felé zenészek számára” – meséli Horváth Gergely rádiós műsorvezető, a zsűri református elnöke. A zsűri tagjai rendszeresen meghallgatják, hogy az adott időszakban milyen újdonságok jelennek meg a keresztény könnyűzene palettáján, akár új előadó, akár régi művész jelentkezik friss produkcióval. Elvárás, hogy a dalszöveg lelkületében egyértelműen jelenjen meg a hit.

Magyarul megközelíthetőbb egy dal

Kik jelentkezhetnek? – kérdezzük Horváth Gergelyt. „Aki érintve érzi magát a keresztény zene szóösszetétel hallatán, aki keresztény zenész, vagyis a lelkülete máshonnan indul, máshova ér, mint általában a világi zenék, az induljon a megmérettetésen, mert fantasztikusnak ígérkező szakmai gála résztvevője lehet.”

képHa valaki pályázni szeretne, érdemes a korábbi díjazottak produkcióit megkeresnie, ilyen például a Keresztkérdés nevű hip-hop együttes, akik tavaly bekerültek a legjobb 20 közé a Hangfoglaló elnevezésű világi megmérettetésen.

Idén a következő kategóriákban várják a jelentkezéseket: a Legjobb Előadás, a Legjobb Dal, a Legjobb Dicsőítő Dal, a Legjobb Dalszöveg, Legjobb Videoklip kategóriák valamelyikére. Továbbá a zsűri Életműdíjjal jutalmaz majd valakit a gálaműsoron. Ezen kívül lesz egy Közönségdíj, az alkotásokra február elejétől lehet majd szavazni.

Feltétel tehát az, hogy a pályamű a tágan értelmezett könnyűzene kategóriájába beleférjen, nyelvi megkötés nincsen, bármilyen nyelvű dalszöveget szívesen vesznek, bár a zsűri elnöke azt mondja: „a magyar nyelvű dalok megközelíthetőbbnek tűnnek.”

Februárban lesz a díjátadó

A Várkert Bazárban tartják a díjátadó gálát 2019. február 22-én. „A helyszínnel is próbáltuk jelezni a díj színvonalát, minőségét.” Ezentúl mindig februárra tűzik majd ki a gálát, ezzel is igazodva a nagymúltú zenei gálákhoz, például a Grammyhez és a Brit Awardshoz. A gála előtt még február elején bejelenti a zsűri, hogy kategóriánként melyik az az öt dal, amelyet a legjobbnak ítéltek.

A zsűri tagjai 2019-ben: Mező Misi a Magna Cum Laude, Bolyki György a Bolyki Brothers és az Erkel Ferenc Kamarazenekar tagja, Madarász István filmrendező-forgatókönyvíró, Gável Gellért gitárművész, az Eucharist tagja és Horváth Gergely rádiós, a zsűri elnöke.

Több lesz, mint egy díj

A jövőben nem csak a díjátadásra és a gálára szorítkozna a Szikra projekt – magyarázza Horváth Gergely, és már erre utal az is, hogy az új honlapjuk címe sem a díjra, hanem a projektre utal, a www.szikraprojekt.hu címmel. „Szeretnénk ösztöndíjakat alapítani, hogy szabadidőt teremthessünk a zenészeknek az alkotásra, szeretnénk rádiókkal is szorosabb kapcsolatokat kialakítani.” A rádiós piac színesedését várják, bízva abban, hogy „talán több rádió lesz, ahol a keresztény ihletettségű dalok megszólalhatnak napközben.”

Hegedűs Márk