Ifjúság

De hol a határ? - Szex feketén-fehéren

Ez volt a címe annak az ifjúsági rendezvénynek, amit múlt hétvégén tartottak a kolozsvári Kétágú templomban. A Függőleges Keresztény Ifjúsági Konferencia május 6. és 8. között megrendezett programjain félezer fiatal vett részt. A háromnapos eseményen tabukérdéseket feszegető előadások, fórumbeszélgetés, játék, színdarab és koncert váltották egymást, esténként pedig teaház várta az erdélyi ifjúságot.

„Már a csapból is a szex folyik” – vélekedett a konferenciát megnyitó előadásában ifj. Csomós József tiszáninneni ifjúsági lelkész, aki szerint a világ nem kérdéseket tesz fel ezzel a témával kapcsolatban, hanem határozott véleményt fogalmaz meg róla: a szex jó dolog! Bár a világ megállapításában a hallgatóság nagy része osztozott, az előadó ennél árnyaltabban közelítette meg a témát.

kép

Csomós József szerint Isten azt várja tőlünk, hogy felnőttként viselkedjünk. Utóbbi pedig nem abban nyilvánul meg, hogy a 18. életévünk betöltésével nagykorúak lettünk, hanem a felelősségtudatban. „Nem a világban eltöltött éveink mutatják tehát felnőttségünket” – mondta a lelkipásztor, és Dávid példáját hozta, aki bár a legkisebb és a leggyengébb volt testvérei között, Isten mégis őt választotta. Szerinte a szex kapcsán a legfontosabb kérdés, hogy férfi vagy-e, vállalod-e a felelősséget, illetve nő vagy-e, kész vagy-e arra, hogy anya légy; vállalod-e a következményeket, felnőttél? „Ha ezekre nemleges a válaszod, ha még gyerek vagy, akkor légy türelemmel, Isten a szexet a felnőtteknek találta ki” – zárta az első napi előadását ifj. Csomós József.

Fazakas Ferenc Sándor a szexuális motivációkról beszélt. A Bihari Egyházmegye ifjúsági előadója előadásában kiemelte, hogy a testi érettség, a külső ingerek és a belső késztetés mellett a hit is meghatározó tényező. Mégpedig olyan motiváció, amit Isten épít belénk, és ami segít nekünk abban, hogy más látószögbe helyezzük a szex kérdését.

kép

Ifj. Berke Sándor az önkielégítés kérdéskörét feszegette. Elmondta: nem az a fő kérdés, hogy az önkielégítés bűn-e vagy sem – noha könnyen bűnre, függőségre, paráznaságra nevel –, hanem az, hogy rámutat arra, mi van az ember szívében. „Azt mutatja, hogy örömre van szükséged, szeretetre, elfogadásra. De ki tudja ezt megadni neked? Beszéljünk róla!” – hívta fel a figyelmet a valódi kérdésre előadásában a nagyszalontai lelkipásztor.

A média ránk gyakorolt hatásairól beszélt a fiataloknak Imre István, az Erdélyi Egyházkerület ifjúsági előadója. A lelkipásztor kiemelte: amíg a családban, az iskolában, az egyházban tabu a szexualitás témaköre, addig a világ gátlástalanul ontja felénk a maga gondolatait. A média rizikómentes, következmények nélküli szórakozásként mutatja be a szexet, és az intimitást is teljesen mellőzi. Márpedig ez a hozzáállás zavart okoz az emberek szexuális fejlődésében. Pedig fontos, hogy a kapcsolatunk minőségi és a szex jó legyen, de ehhez képeznünk kell magunkat, és őrizkednünk kell a média negatív hatásaitól.

kép

Mike Pál magyarkéci lelkész arról beszélt, hogy nem elég ígéretet tennünk a változáshoz, hanem döntenünk kell mellette, és akarnunk kell azt. Meglátása szerint Isten azért adta az értelmet, hogy uralkodni tudjunk az ösztöneinken.

A konferenciát Visky Péter igehirdetése zárta. Az 1Kor 6,17–20 alapján elmondott prédikációban kifejtette: nem azon kell sopánkodnunk, hogy milyen világban élünk, hanem arra kell figyelnünk, hogy szól-e Isten ebben a helyzetben hozzánk, mit mond nekünk ezzel kapcsolatban. A kolozsvári lelkipásztor szerint Isten Igéje nem hallgat erről a kérdésről sem: szól hozzánk, tanít és útba igazít. Az igehirdető hangsúlyozta: a Biblia minden házasságon kívüli testi kapcsolatot paráznaságnak ítél. Az aktus során a fizikai egyesülésénél ugyanis mindig több történik: „A parázna ember mindig többekkel lesz eggyé, azaz darabokká törik szét” – fogalmazott a lelkipásztor.

Kiss Gábor

További részletek:

A Függőleges Keresztény Ifjúsági Konferencia honlapja

Szex feketén-fehéren - a Parókia Portál tudósítása